Klackmattor 27/3

På kvällstrivselträffen fick vi besök av länshemslöjdskonsulent Anna Karin Reimerson och Märta Lund, Kungsör. Anna-Karin berättade om klackmattor och visade bilder på några av de få, som fortfarande finns bevarade, och Märta visade sina nytillverkade projekt sydda med klackmatteteknik.

/

 

Märta och Anna Karin väntar på att publiken ska ta plats

Alla är förväntansfulla inför kvällen. Vi har gäster även från bl a Västerås och Sala.

Totalt är vi 27 personer på plats under kvällen.

Anna-Karin visar bilder på de få klackmattor som fortfarande funnits att fotografera.

Eftersom klackmattor syddes av gamla tygrester (ofta ylle), så slängdes de bort när de blivit utslitna. Under förra sekelskiftet började de att försvinna, i och med att folk flyttade in till städerna och ett modernare samhälle växte fram.

Här en bild på klackmattetekniken på en stor sittpuff

Så här kan det se ut under tiden man jobbar. Runt "klackarna" sys med langettsöm, och oftast finns en liten stjärna eller annat broderi mitt på (som samtidigt ofta hjälper till att fästa fast klacken i underlaget).

Märta berättar om hur hon inhandlat olika gamla plagg på loppis, som hon sedan sprättat upp och sytt av - här syns bl a en stor sittkudde av skinnbitar och en svart sypuff.

Det här är en väska, som fladdrar lite intressant, när man går och bär på den!

Tyvärr en lite otydlig bild - men den visar Märtas fina klackmattebasker! Synd också att den lilla stroppen mitt på huvudet inte syns - den är gjort av en hög med knappar, som hon hade till hands hemma i sin sylåda!

Det är är dekorativa sittdynor, med virkade dukar från loppis - färgade i svart - mittpå!

Bilden visar en klackmattebonad, som Anna Karin köpt via Tradera.

Anna Karin tror att den kan vara gjord i mitten av 1900-talet - det bedömer hon med hjälp av de olika tyger, som använts.

Vid fikapausen beundrade vi de fina "påskkycklingar", som Rigmor gjort av påskliljelökar med ben på, och fjädrar!

Ingrid berättade om sina raggsockor, som hon stickat av garn från fåren vid Lindholmen, Strömsholm. Hennes raggsockor kommer att vara Västmanlands bidrag vid Liljevalchs i sommar, till en uställning en lokal som kommer att ha som titel "Gå på i ullstrumporna"!

Det är är de som bänkat sig på första raden

Anna Karin berättar sedan om Hemslöjdens 100-årsjubileum, och vad som kommer att hända under året. Sju av våra medlemmar har tillverkat "löv", som kommer att finnas på Liljevalchs under sommaren. På Nordiska muséet och Valdemarsudde finns också utställningar med anknytningar till Hemslöjden.

Här får våra gäster ta emot varsin "påskkyckling" som tack för en intressant kväll!